Čas prípravy: približne 1 hodina a 30 minút
Čas varenia: 40 minút
Zoznam prísad na prípravu Lasagne alla Bolognese pre 4 osoby
- 12 listov lasagní
- 500 g bolonskej omáčky
- 500 g bešamelovej omáčky
- 200 g strúhaného parmezánu
- 10 g masla

Príprava
- Najprv pripravte bolonskú omáčku. Vo veľkom hrnci na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Pridajte mleté mäso a varte, kým nezhnedne. Potom pridajte paradajkový pretlak a nechajte 2-3 hodiny dusiť. Dochutíme soľou a korením.
- Pripravte si bešamel. V hrnci rozpustíme maslo a za stáleho miešania pridáme múku. Za stáleho miešania pomaly pridávajte mlieko. Dusíme do zhustnutia. Dochutíme soľou a korením.
- Lasagne predvarte vo vriacej osolenej vode niekoľko minút, potom ich sceďte a položte na papierovú utierku, aby sa vysušili.
- Teraz začneme zostavovať lasagne. Na dno pekáča položte lyžicu bešamelu, potom urobte vrstvu lasagní, vrstvu ragú, vrstvu bešamelu a nakoniec posypte strúhaným parmezánom. Vrstvenie opakujte, kým sa suroviny neminú, pričom dbajte na to, aby posledná vrstva bola bešamel a parmezán.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 40 minút alebo do zlatista. Pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
Diétny recept
Lasagne Bolognese sú bohaté a chutné jedlo s kalorickým príjmom okolo 700 kalórií na porciu. Na odľahčenie môžete tradičné ragú nahradiť zeleninovým a použiť bešamelovú omáčku s nízkym obsahom tuku. Ďalej sa môžete rozhodnúť použiť celozrnné lasagne na zvýšenie príjmu vlákniny.
Tipy a variácie
Moje deti majú veľmi rady lasagne Bolognese, ale niekedy recept obmieňam tak, že medzi vrstvy pridám varený špenát alebo použijem mozzarellu namiesto parmezánu pre hustejšiu verziu.
Ďalším variantom, ktorý sa mi veľmi páči, je ten hríbový: stačí nahradiť polovicu mäsa ragú nakrájanými hubami a získať úplne novú chuť! Pamätajte, že lasagne sú veľmi všestranné jedlo, stačí len trocha kreativity, aby ste zakaždým vymysleli novú lahodnú verziu.
Obsah