Čas prípravy: 1 hodina a 30 minút Čas varenia: 15-20 minút
Zoznam surovín na prípravu špaldových a rozmarínových tyčiniek (grissini) pre 4 osoby
- 250 g špaldovej múky
- Lyžička soli
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 20 g pivovarských kvasníc
- 125 ml teplej vody
- Čerstvý rozmarín podľa chuti

Príprava
- V miske zmiešame soľ so špaldovou múkou, postupne pridávame teplú vodu.
- Vo vnútri rozdrobíme droždie a začneme miesiť. Pridajte extra panenský olivový olej a miešajte, kým nezískate hladké a homogénne cesto.
- Nakoniec pridáme nadrobno nasekaný rozmarín.
- Cesto necháme hodinu odpočívať pri izbovej teplote prikryté vlhkou utierkou.
- Cesto rozvaľkajte valčekom na hrúbku asi jeden centimeter a nakrájajte dlhé pásiky, ktoré zrolujte, aby ste získali tyčinky.
- Tyčinky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 15-20 minút alebo do zlatista.
Diétny recept
Tento recept je ideálny pre tých, ktorí dodržiavajú vegetariánsku stravu. Špalda je v skutočnosti celé zrno bohaté na vlákninu a aj keď prítomnosť lepku nie je vhodná pre celiatikov, určite je dobrým spojencom pre tých, ktorí sa snažia udržiavať správnu rovnováhu vo svojom jedálničku.
Kalorický príjem špaldových a rozmarínových tyčiniek je okolo 90 Kcal na tyčinku, pričom bielkoviny sú okolo 3 gramov a sacharidy 18 gramov. Ak chcete znížiť príjem tuku, môžete olivový olej z cesta vylúčiť a použiť ho len na potieranie tyčiniek pred varením.
Tipy a variácie
Toto je základná verzia špaldových a rozmarínových tyčiniek. Pre výraznejšiu chuť môžete do rovnakej zmesi pridať sezamové semienka alebo ľanové semiačka, pre ďalší prísun vlákniny a omega-3. Aromatické bylinky môžete obmieňať: namiesto rozmarínu skúste nasekaný tymián alebo bazalku.
Dotyk originality? Do zmesi pridáme nastrúhaný citrón. To bude potešenie! Už ste niekedy mysleli na tyčinky ako na lahodný domáci darček? V krásnej sklenenej dóze s farebnou stuhou urobia skvelý dojem. Pamätajte, že dôležité je baviť sa.
Obsah