Čas prípravy: 15 minút Čas varenia: 10 minút
Zoznam surovín na prípravu paradajkovej a bazalkovej bruschetty pre 4 osoby
- 4 krajce kvalitného domáceho chleba
- 4 zrelé paradajky vynikajúcej kvality
- 2 strúčiky cesnaku
- Hrsť lístkov čerstvej bazalky
- Extra panenský olivový olej
- Soľ na dochutenie, podľa chuti
Príprava
- Najprv nakrájajte paradajky na malé kocky a vložte ich do misky so štipkou soli. Musíte ich nechať byť čerstvé a pustiť všetku šťavu. Sme na základni našej bruschetty.
- Medzitým si rozohrejeme nepriľnavú panvicu a chlieb opečieme na strednej teplote (180°C) z oboch strán. Musí zozlatnúť, ale vo vnútri si musí zachovať určitú jemnosť.
- Po opečení potrieme jednu stranu každého krajca chleba strúčikom cesnaku, aby sme ho ochutili arómou.
- Teraz môžeme na chlieb pridať našu paradajkovú zmes a snažiť sa ju rovnomerne rozložiť. Voliteľne môžete pridať kvapku extra panenského olivového oleja, aby ste chuť ešte viac obohatili.
- Na záver pridajte na paradajky niekoľko natrhaných lístkov čerstvej bazalky. Paradajkové a bazalkové bruschetta sú pripravené na vychutnanie.
Diétny recept
Tento recept má stredne vysoký kalorický príjem najmä vďaka chlebu a extra panenskému olivovému oleju, ale všetko závisí od použitého množstva. Môžete sa rozhodnúť použiť rôzne celozrnné pečivo pre vyšší obsah vlákniny a nižší obsah kalórií.
Tipy a variácie
Táto verzia bruschetty s paradajkami a bazalkou je veľmi jednoduchá a klasická, ale je vhodná na mnohé variácie. Môžete sa napríklad rozhodnúť pridať posypanie čerstvej mozzarelly pre ešte chutnejší výsledok. Alebo, ak máte radi intenzívne chute, skúste pridať nasekané čierne olivy alebo nadrobno nakrájanú červenú cibuľu. Ďalším návrhom by bolo opekanie chleba v rúre namiesto na panvici, čím by získal trochu inú a intenzívnejšiu chuť. Pamätajte, že dôležité je, aby ste sa bavili a experimentovali s príchuťami, ktoré máte najradšej. Nie je nič obohacujúcejšie, ako sadnúť si za sporák a pripraviť si dobré jedlo vlastnými rukami.