Čas prípravy
Príprava tejto lahodnej talianskej panna cotty trvá asi 15 minút, vrátane času potrebného na roztopenie glazúry do krému a všetko rozmixujte, kým nevznikne hladká zmes.
Čas varenia
Napriek vareniu smotany to nepovažujeme za skutočný čas varenia. Panna cotta však potrebuje na stuhnutie aspoň 3-4 hodiny v chladničke.
Ak teda organizujete večeru a chcete podávať panna cottu ako dezert, odporúčam si ju pripraviť ráno alebo aj deň vopred. Pamätajte, že varenie je umenie a ako také by ste sa nemali nikdy ponáhľať. Nespěchejte, vychutnajte si proces a uvidíte, že vaše úsilie bude odmenené lahodným dezertom, ktorý urobí radosť všetkým vašim hosťom.
Zoznam surovín na prípravu talianskej Panna Cotty pre 4 osoby
- 500 ml čerstvej smotany
- 100 gramov cukru
- 3 pláty vyzinového skla (želatína)
- 1 vanilkový struk
- Džem alebo čerstvé ovocie na ozdobenie
Príprava
- Najprv namočte doštičky z izinglass do studenej vody.
- Čerstvú smotanu pozbierame do hrnca, pridáme cukor a vanilkový lusk.
- Všetko priveďte do varu a potom vypnite oheň.
- Vyžmýkajte pláty z isinglass a pridajte ich do krému, miešajte, kým sa úplne nerozpustia.
- Zmes nalejeme do jednotlivých pohárov alebo misiek a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Keď panna cotta vychladne, môžete ju vložiť do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, kým nebude dobre stuhnutá.
- Panna cottu podávajte ozdobenú džemom alebo čerstvým ovocím.
Diétny recept
Tento recept na panna cottu poskytuje približne 370 kalórií na porciu. Tento recept môžete odľahčiť tak, že nahradíte čerstvú smotanu svetlou smotanou alebo gréckym jogurtom, pričom obe znížia obsah kalórií o 50 %. Pamätajte však, že zmenou ingrediencií sa môže líšiť aj výsledná konzistencia panna cotty.
Tipy a variácie
Panna cotta je veľmi všestranný dezert. Chuť môžete ľahko obmieňať pridaním kakaa, kávy alebo dokonca matchy do našej originálnej zmesi. Pre svieži a ľahký nádych skúste svoju panna cottu ozdobiť čerstvým ovocím coulis, ako sú jahody alebo maliny. Pamätajte, že dôležité je experimentovať a baviť sa v kuchyni!