Čas prípravy: 20 minút Čas varenia: 30 minút
Zoznam prísad na prípravu Panforte di Siena, exotická verzia pre 4 osoby
- 150 g agátového medu
- 150 g cukru
- 200 g zmesi orechov (mandle, lieskové orechy, pistácie)
- 30 g múky
- 1 čajová lyžička korenia panforte
- 1 štipka čierneho korenia
- 100 g zmesi kandizovaného ovocia (pomaranč a citrón)
- 2 sušené figy
- 1 čajová lyžička rumu
Príprava
- Cukor a med dajte do hrnca a rozpustite na miernom ohni.
- Vlašské orechy nasekáme nahrubo a kandizované ovocie a sušené figy nakrájame na kúsky.
- V miske zmiešajte orechy, kandizované ovocie, figy, múku, korenie a čierne korenie.
- Pridajte rozpustený med a rum a dobre premiešajte.
- Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a nalejte do nej zmes, ktorú dobre zarovnajte.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150 °C 30 minút.
- Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť.
Diétny recept
Táto verzia Panforte di Siena obsahuje približne 450 kalórií na porciu. Je to kalorický recept, ale kalórie pochádzajú z prírodných cukrov a zdravých orechov. Ak dávate prednosť diétnejšej verzii, môžete znížiť množstvo cukru a pridať viac orechov. Tiež sa môžete rozhodnúť nepoužiť kandizované ovocie a zvýšiť podiel sušených fíg.
Tipy a variácie
Tento recept Panforte di Siena, exotická verzia je veľmi univerzálny. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi orechov a sušeného ovocia. Môžete napríklad skúsiť pridať strúhaný kokos alebo sezamové semienka.
Ďalším tipom je podávať panforte nakrájané na malé kúsky spolu s pohárom dobrého vin santo. Uisťujem vás, že to bude víťazná kombinácia! Nezabudnite, že kuchyňa je miestom, kde môžete prejaviť svoju kreativitu. Nebojte sa experimentovať a predovšetkým sa bavte!
Obsah