Schiacciata con l’uva: Sladká a chutná cesta do talianskej kuchyne

Image
© Janne

Čas prípravy: 2 hodiny a 30 minút

Čas varenia: 40-45 minút

Zoznam prísad na prípravu Schiacciata con l’uva – sladká focaccia s talianskym hroznom pre 4 osoby

  • 500 g múky typu 00
  • 250 g čierneho hrozna
  • 100 g cukru
  • 1 vrecúško sušených pivovarských kvasníc
  • 120 ml vody
  • 1 štipka soli
  • práškový cukor (množstvo podľa chuti)
  • Extra panenský olivový olej
© Janne

Príprava

1. Vo veľkej mise zmiešame múku so suchým droždím.

2. Po troškách pridávajte vodu a začnite miesiť.

3. Pridajte štipku soli a kvapku olivového oleja a pokračujte v miesení, kým nebude cesto hladké a elastické.

4. Cesto necháme kysnúť aspoň 2 hodiny na teplom mieste.

5. Cesto rozvaľkajte na predtým naolejovanej panvici.

6. Polovicu hrozna rozložíme na povrch, posypeme polovicou cukru a prikryjeme zvyškom cesta.

7. Navrch rozložíme zvyšok hrozna a zvyšný cukor.

8. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 40-45 minút alebo kým povrch nezozlatne.

9. Po uvarení posypeme práškovým cukrom podľa chuti.

Diétny recept

Schiacciata s hroznom je typický toskánsky recept s kalorickým príjmom približne 350 kcal na porciu. Aby bol ľahší, môžete znížiť množstvo cukru a nahradiť ho prírodnými sladidlami, ako je stévia. Ďalej môžete namiesto múky 00 použiť celozrnnú múku, aby ste zvýšili príjem vlákniny.

Tipy a variácie

Pre lahodné spestrenie môžete pred pečením na povrch pridať trochu nasekaných mandlí alebo pár lístkov rozmarínu. Nezabudnite panvicu dobre vymastiť, aby sa cesto neprilepilo. Bavte sa a vychutnajte si jedlo!

Pamätajte, že kuchyňa je miestom kreativity a zdieľania. Experimentujte a užite si toto sladké kulinárske dobrodružstvo!

PREČÍTAJTE SI  Objavte, ako vniesť na stôl nádych zimnej sviežosti s mojím šalátom z čakanky, feniklu a mandarínok!
  • Domov
  • Gastronómia
  • Schiacciata con l’uva: Sladká a chutná cesta do talianskej kuchyne